Dijous, 12 Febrer 2015 00:00

Windows 10: les claus d'un gir total del sistema operatiu

La propera versió donarà un salt important en renunciar a un ecosistema independent per al mòbil i que serà capaç d'adaptar-se a tot tipus de pantalles. Microsoft desterrarà el seu clàssic navegador per Spartan, capaç d'escriure notes, i l'assistent virtual Cortana s'integrarà totalment.

Microsoft ofereix més detalls del sistema operatiu Windows 10 Amb poques sorpreses i moltes confirmacions. Microsoft ha presentat oficialment la propera versió del seu sistema operatiu, Windows 10, la característica principal serà la qualitat de adaptar-se a cada tipus de pantalla («smartphones», «tablets», «wearables» i, és clar, PC), el que obrirà una porta per al desenvolupament d'aplicacions adaptades a una nova vida digital a on prima la mobilitat extrema.

El navegador pasa a ser Spartan

En el seu intent per penetrar en una nova forma de consum de continguts, la firma nord-americana ha desterrat alguns llasts que li encadenaven al passat i, per tant, a una sensació de vida a la prehistòria. Un dels principals moviments realitzats ha estat el de canviar el nom al navegador Internet Explorer, que passarà a denominar-se Spartan, tal com es venia comentat.

Aquest navegador permetrà prendre notes mitjançant un llapis òptic -potser semblant a l'utilitzat en la tauleta Surface Pro 3- o bé manualment, que servirà per expresses detalls o idees. A més, es podrà guardar el contingut en una llista de lectura per accedir a -ell posteriorment, fins i tot sense connexió. Tot i que és un aspecte menor, donarà suport a arxius en format PDF. Tot això s'embolicarà un nou motor de renderització, més ràpid i efectiu, a més d'un disseny radicalment oposat al model actual

Integració total de Cortana i Skype

Altre de les novetats és la total integració de Cortana, l'assistent virtual similar a Google Now i Siri, que estarà llest per sol.licitar qualsevol idea i respondre a múltiples preguntes, així com gestionar diferents funcionalitats. Accedir a aquesta eina serà senzilla a través d'una icona a la barra d'escriptori al costat del botó Inici -que torna després de les crítiques amb més presència-, encara que es podrà activar mitjançant ordres de veu. «Estem molt contents de donar-li la benvinguda al PC», va assegurar durant la presentació Joe Belfiore, vicepresident de Microsoft.

L'assistent, com es va poder comprovar durant la demostració des de dispositius mòbils, apareixerà sobre una capa que ocuparà tota la pantalla en un estil molt minimalista i poc atrevit però amb un enfocament molt pràctic.

El mòbil com a objectiu

El mòbil ha estat un dels reptes fins ara impossibles de Microsoft. Això aspira a canviar-ho a convertir-se en un rival difícil per iOS i Android, les plataformes que lideren el mercat. Un dels majors avenços en Windows 10 ha estat l'estructura preparada per adaptar-se a la pantalla del mòbil i la integració de Skype, per la qual cosa l'usuari només ingressarà seu compte en el sistema de missatgeria mòbil per poder comunicar-se, una decisió que el situa al llindar d'iMessage, d'Apple.l móvil ha sido uno de los retos hasta ahora imposibles de Microsoft.

Per exemple, el sistema tindrà la capacitat de creuar diferents plataforma amb l'aplicació Fotos. «És el mateix codi, s'executa en tots dos dispositius, però amb format diferent per ajustar-se a la pantalla», va explicar Belfiore. Això funcionarà així: un usuari prendrà una foto des d'un terminal i recolzat en el núvol, apareixerà a la pantalla de l'ordinador, cosa que també aconsegueix Apple mitjançant iCloud però que no deixa de ser una gran innovació a la casa de Redmond.

El botó de micròfon també canvia d'ubicació: ara es trobarà sobre el teclat, de tal manera que la seva utilització per a realitzar dictats serà més accessible. També el menú Inici oferirà grans dosis de personalització. Aquesta decisió va quedar clara als pocs minuts d'iniciar-se la presentació. «Volem fer una experiència el més personal possible, on prevalgui la mobilitat, la seguretat i el maneig més natural», va justificar Terry Myerson, responsable de Windows.

«Streaming» desde Xbox One

Un altre dels avantatges afegides en la nova versió serà la possibilitat de realitzar «streaming» dels jocs en Xbox One en cas de tenir connexió wifi. És a dir, el jugador podrà accedir als seus jocs en remot des de qualsevol dispositiu, alguna cosa similar al que ha explorat Sony amb PlayStation 4 o Nvidia amb Grid desde la tableta Shield . «Farem que jugar en PC sigui encara més increïble», va matisar Phil Spencer, cap de Xbox. Aquesta opció obre un món de possibilitats i s'aprecia la transportabilitat dels jocs, que són cada vegada més mòbils.

Subscriviu-vos als nostres butlletins i rebreu les notícies sobre les nostres promocions.
Termes i Condicions