Divendres, 27 Novembre 2015 00:00

Sis indicis per saber si és el moment d'implantar un ERP

- El primer símptoma és l'absència de comunicació i intercanvi d'informació interdepartamental.

- La descentralització o millor dit, la massificació de sistemes, provoca el caos entre els usuaris.

Una de les eines imprescindibles de tota empresa, i sobretot d'aquelles petites i mitjanes és l'ERP. En moltes ocasions, aquestes no saben si és el moment adequat per implementar-lo. S'indiquen sis pistes que poden ajudar les petites i mitjanes empreses a determinar si és el moment oportú per plantejar-se el repte d'implantar un sistema de gestió empresarial o no. I insisteixen que, com tots els reptes, el canvi pot ser motivador o estressant. Deixar-se acompanyar per un proveïdor tecnològic que realment actuï com un veritable soci i impulsor del canvi, serà un factor determinant per assolir l'èxit en el projecte.

Informació estanca. El primer símptoma és l'absència de comunicació i intercanvi d'informació interdepartamental. Cal fer que flueixi la informació. Estandarditzar els processos d'intercanvi d'informació entre departaments, àrees o equips de treball, serà una de les primeres tasques que abordarà un ERP. El treball col·laboratiu permetrà, a més de compartir les dades, millorar les relacions i, els resultats econòmics. Són coses diferents però interrelacionades entre si. Primer, més facilitat per obtenir informació (de manera autònoma o per mitjà d'algun company), segon, més confiança en les dades que es manegen i, per tant, més facilitat per prendre decisions compromeses i, tercer, si som capaços de replicar projectes o models reeixits implementats en altres departaments, guanyarem temps de prospecció i haurem generat aliances internes que poden ajudar a realitzar treballs amb perspectives globals.

Dades sense actualitzar. Aquesta és una de les pitjors coses que li pot passar a una organització. Ja sigui en el departament financer o en el comercial o en qualsevol altre àrea, disposar d'informació consolidada, és senzillament imprescindible.

Sistemes i aplicatius antiquats. L'empresa ja està informatitzada i es recolza en un programari per al desenvolupament de determinades tasques, operatives, estratègiques, administratives, etc., el que no vol dir que el funcionament d'aquests aplicatius estigui optimitzat. És a dir, que pot ser que les necessitats hagin canviat des de l'adquisició de l'aplicatiu, fins al moment actual i el sistema no hagi anat sumant les funcionalitats com hauria de, o les versions desactualitzades, o la vida útil de l'equip està donant els seus últims cops de cua .

Massa programes informàtics. La descentralització o millor dit, la massificació de sistemes, provoca el caos entre els usuaris. L'ERP servirà de catalitzador de processos i permetrà centralitzar-se en un únic programa. La centralització més dels múltiples beneficis funcionals, induirà una sucosa reducció de costos.

Manca de flexibilitat. Que el negoci creixi, sempre és una bona notícia. Però aquest creixement s'ha d'acompanyar d'una gestió adequada i aquesta al seu torn, només serà possible si es recolza en els sistemes adequats. Un bon programa permetrà créixer en funció de les necessitats que plantegi progressivament l'organització, sumant mòduls, incorporant funcionalitats, etc. però sempre mantenint el cor de l'eina i evitant nous processos d'implantació, formació, reconeixement, etc. Però també si l'empresa decideix, en un moment donat, contreure, l'aplicatiu haurà de respondre en la mateixa mesura perquè tan important és sumar per créixer com restar per especialitzar-se, per exemple, o per reestructurar-se.

Lentitud i confusió en les respostes. Generalment quan els clients o els potencials clients acudeixen a la nostra organització per solucionar algun dubte, les respostes han de ser clares, concises, senzilles i ràpides. Si això no sempre és així, llavors, potser caldrà mirar si la informació no està centralitzada, o si l'accés a la mateixa no és senzill, o si es disposa de moltes dades però difícils d'interpretar.

Subscriviu-vos als nostres butlletins i rebreu les notícies sobre les nostres promocions.
Termes i Condicions