Dimarts, 17 Octubre 2017 00:00

Què és la realitat virtual, augmentada i mixta?

Actualment existeixen tres “realitats” (a excepció de la realitat real que tots vivim) on podem experimentar diferents emocions, sensacions o experiències virtuals. Què en saps, de cadascuna?


Moltes empreses de software i hardware estan apostant per solucions de realitat augmentada, realitat virtual o realitat mixta
. Les tres “realitats” tenen moltes similituds i per això a vegades és complicat diferenciar-les.

La realitat virtual (VR) és un entorn d’escenes o objectes d’aparença real, que crea en l’usuari la sensació d’estar immers en ell. Aquest entorn es contempla a través d’un dispositiu (siguin unes ulleres o un smartphone) i aquest pot anar acompanyat d’altres dispositius com guants, vestits especials que permetin una major interacció amb l’entorn.

Els dispositius de realitat virtual tenen uns sensors que reconeixen el moviment del cap, de manera que quan es gira a un costat, es fa el mateix moviment dins del món virtual en què es troba l’usuari. A més, també és recomanable utilitzar uns auriculars per fer que l’experiència sigui molt més immersiva.

La realitat augmentada (AR), per la seva banda, es diferencia perquè complementa l’entorn real amb objectes digitals. És a dir, l’usuari observa el que té al voltant, però gràcies al dispositiu de realitat augmentada podrà reproduir sobre aquest entorn objectes, animacions o dades que realment no són allà. Moltes empreses hi estan treballant, com és el cas d’IKEA, que ha llançat recentment IKEA Place, una app de realitat augmentada que permet veure com quedaria un moble en un lloc determinat de la llar.

Com hem explicat, la realitat virtual permet submergir l’usuari en mons completament digitals, en canvi, la realitat augmentada permet “imprimir” objectes digitals en entorns reals. Per tant, el que fa la realitat mixta (MR) és unir ambdós conceptes per a permetre la interacció amb objectes reals dins d’un món virtual, estar totalment immers en un món completament virtual o reproduir elements virtuals en un entorn real. Un exemple de dispositiu de realitat mixta són les ulleres Acer Mixed Reality, que tal com s’explica en el vídeo, mapegen els objectes reals i els converteixen en objectes virtuals.

A tall de resum, podríem dir que la realitat virtual és aquella que crea mons totalment inexistents, la realitat augmentada és la que combina elements reals amb altres d’inexistents i la realitat mixta, basant-se en el món real, en crea de virtuals.

Vist a Xataka

Subscriviu-vos als nostres butlletins i rebreu les notícies sobre les nostres promocions.
Termes i Condicions