Dimarts, 26 Febrer 2019 09:54

Moure ERP al núvol? Caldrà esperar

Les empreses se senten atretes pels sistemes ERP en el núvol per la seva escalabilitat i la possibilitat d'automatitzar els "parches" de seguretat, però els desafiaments i les dificultats en el compliment de la transferència de les dades confidencials al núvol segueixen sent una preocupació.

Almenys dos terços dels negocis estan planejant migrar a un sistema ERP (Enterprise Resource Planning) al núvol o ja ho han fet, tot i que a molts d'ells els preocupa la transferència de les dades confidencials, la seguretat i el compliment normatiu. Així ho afirma un estudi de Cloud Security Alliance (CSA), basat en una consulta realitzada a 200 empreses sobre els seus plans de migració d'ERP.

Tan sols és una mostra d'un mercat de gran potencial. Sense anar més lluny, s'espera que el 2021 les empreses gastaran 30 bilions de dòlars en sistemes ERP Cloud i un total de 266 bilions de dòlars en tots els serveis Cloud públics, segons assenyala l'informe sobre L'impacte del Cloud en l'ERP de CSA.

Entre les raons que porten a migrar els ERP al núvol destaca, en primer, lloc la escalabilitat com la més comuna entre elles (citada pel 65% dels consultats), seguida per un menor cost de la propietat (61%) i els avantatges dels "parches" i actualitzacions de seguretat per part del proveïdor (49%).

Principals preocupacions

La principal reflexió que fa pensar a les companyies a realitzar aquesta migració al núvol és l'haver de mobilitzar les dades sensibles, ja que això suposa una preocupació per al 65% dels consultats. Segons adverteix CSA, les empreses hauran de redissenyar els seus sistemes per a aquest entorn Cloud si volen utilitzar eines natives de migració al núvol que ofereixin control d'accés i xifrat de les dades, tant en repòs com en trànsit.

Ello impide obtener una carga rápida de trabajo en la nube y perpetúa los problemas existentes con los parches y los controles de acceso. Y, además, significa que las empresas que deseen mover sus sistemas ERP a la nube tienen más trabajo de diseño por delante que sólo especificar los tipos de instancias de servidor y el almacenamiento que desean.

D'altra banda, hi ha el tema de la seguretat, que preocupa el 59% dels enquestats ja que va plantejar problemes de seguretat, tot i que la seguretat en el núvol pot ser una millora pel que fa a la dels sistemes locals. Segons CSA, el desafiament de seguretat per a les empreses no és el núvol en si sinó les seves pròpies polítiques, configuracions i tecnologies. Per això adverteix que el 95% de les fallades de seguretat en el núvol són culpa del client.

Però en general, les empreses confien en la seguretat dels seus sistemes. El 51% va afirmar no haver tingut cap incident de seguretat relacionat amb ERP en els dos anys anteriors, mentre que el 44% opina de forma més realista en dir que no sabia si havia tingut algun. Per la seva banda, el 5% restant va assenyalar haver tingut una mitjana de 3,8 incidents de seguretat durant els dos anys anteriors.

Igualment, la Cloud Security Alliance va preguntar sobre els productes de seguretat que protegeixen els seus sistemes d'ERP en el núvol als seus enquestats. Els més utilitzats són: la gestió de la identitat i l'accés (en el 68% d'ells), els tallafocs -en un 63% -, les avaluacions de vulnerabilitat (un 62%) i els sistemes de detecció i prevenció d'intrusos (IDS / IPS) -en un 59% -. Altres preocupacions sobre la transferència d'ERP al núvol van ser els desafiaments de compliment (54%), interrupcions en les operacions comercials causades pel procés de migració (47%) i el temps necessari per migrar dades (46%).

Errors de migració

L'informe també indica que hi ha bones raons perquè les organitzacions estiguin preocupades pels retards en la migració de dades; el 90% dels CIO ja han experimentat projectes de migració de dades que no van ser com estaven planejats, a causa de la complexitat de passar de on-premise al Cloud. Només una quarta part va complir amb els terminis per a aquestes migracions de dades, amb una migració de dades mitjana de 12 mesos.

Aquests terminis no complerts tanquen dues àrees de preocupació per als CIO: la dificultat d'estimar amb precisió quant demoraran les migracions de dades, i la quantitat de problemes inesperats que poden trobar en el camí.

Gran part de les dades està acabant a Amazon Web Services, la destinació per al 28% de les empreses enquestades, o en Microsoft Azure (25%). Per la seva banda, el núvol de SAP està recollint un altre 14%; IBM, el 10%; i Oracle, el 8%. Això contrasta amb els sistemes ERP utilitzats per les empreses enquestades ja que el 52% d'ells utilitza SAP (que s'eleva fins al 70% entre les empreses amb 50.000 empleats o més).

Finalment destaca que l'ERP d'Oracle s'utilitza en un 36% d'aquestes empreses i Microsoft Dynamics en un 24%, augmentant a un 50% entre les empreses amb menys de 5.000 empleats, una categoria que representa la meitat dels enquestats.

Vist a: Dealerworld

Subscriviu-vos als nostres butlletins i rebreu les notícies sobre les nostres promocions.
Termes i Condicions