Dimecres, 05 abril 2017 00:00

Internet és per compartir (tot)

Comprar roba utilitzada, compartir cotxe amb estranys o dormir a casa d'un desconegut era impensable fa només set anys. Els hàbits de consum dels espanyols han canviat i Internet té molta culpa d'això.

Entre abril i juny de 2016 les plataformes en línia de tipus col·laboratiu per compravenda i / o lloguer de productes de segona mà van ser les més usades pels internautes -per un 27% -. Després d'aquestes, les més populars van ser l'allotjament a casa d'un altre particular (amb un 9,7% d'ús) i les que van facilitar compartir trajectes en automòbil entre ciutats (amb un ús de 6,4%) segons l'últim Panel de Hogares de la Comisión Nacional de Mercados y Competencia (CNMC) en el qual s'han inclòs per primera vegada l'ús de les plataformes d'economia col·laborativa a Espanya.


El transport és el sector on millor ha calat l'economia col·laborativa. Per què triomfen aquestes solucions? Per exemple, Blablacar no s'utilitza només per compartir les despeses del viatge i poder estalviar, sinó que respon també a un canvi de mentalitat en el consum ia la necessitat d'optimitzar recursos infrautilitzats i de formar part d'una mobilitat més sostenible, segons Jaime Rodríguez de Sant Jaume-Concha, country manager de Blablacar Espanya i Portugal.

Des de la seva arribada a Espanya, al gener de 2010, són ja més de 3 milions els usuaris que han utilitzat Blablacar per realitzar els seus trajectes en cotxe compartint les despeses amb desconeguts.

El transport ha estat el sector en el que millor ha calat el concepte d'aquestes plataformes, tant en el cas de trajectes concrets, com Blablacar o Amovens, com en el de compartir vehicle, com amb Car2Go. Aquesta plataforma permet als usuaris utilitzar determinats cotxes que estan estacionats per la ciutat per realitzar un desplaçament i deixar-lo aparcat on vulgui fins que un altre usuari ho torni a utilitzar. Per obrir el vehicle només cal utilitzar una app.

Altres plataformes de transport com Uber o Cabify es diferencien de les anteriors perquè no són els ciutadans els que comparteixen el seu cotxe, sino un conductor qualificat el qual presta un servei professional.
Tal com indiquen les xifres de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el lloguer de productes de segona mà és una altra de les fórmules de l'economia col·laborativa que més agrada als espanyols.

"El per què de llogar en lloc de comprar és senzill. Hi ha coses que al llarg de les nostres vides hem comprat i hem anat acumulant al traster, ja que són coses que exerceixen funcions molt concretes i que no s'utilitzen a diari, per exemple un trepant o un tallagespa. Potser no valgui la pena comprar-lo i sigui preferible demanar prestat quan es necessiti a qui ja el tingui. És important evitar acumular objectes a casa i fer un consum més eficient i sostenible ", explica Borja Postigo, CMO de Relendo, plataforma que permet el lloguer de productes entre persones que es troben en una mateixa zona.

 Internet compartir

Vist a Expansión

Subscriviu-vos als nostres butlletins i rebreu les notícies sobre les nostres promocions.
Termes i Condicions