Dilluns, 08 Febrer 2016 00:00

«Internet de les Coses»: una finestra a un món totalment «hackeable»

Els experts creuen que els ciberatacs cap a aquest tipus de dispositius electrònics anirà a més en un futur

Les previsions apunten que el 2016 s'arribarà a més de 6.400 milions d'aparells

Depèn del focus. Del prisma amb el qual es miri. La innovació i possibilitats que promet l'era del «Internet de les Coses», en la qual els objectes electrònics comuns muten en noves formes gràcies a la seva connectivitat, té el seu doble cara. La seva cara menys amable. Una «sinistra» en termes de seguretat informàtica i que anticipa, si no es posa remei, un món totalment «hackeable».

Pot ser groguista clamar al cel aquesta situació. Una societat hiperconnectada generarà certs problemes que caldrà resoldre o, almenys, posar de relleu. Les xarxes creades sota aquesta idea seran algunes de les més grans que en el món s'hagin vist mai, però, les faran enormement atractives per als pirates informàtics. Malgrat tot, els experts creuen que les amenaces per a la seguretat d'aquests dispositius no són tan diferents de les d'altres entorns, com els que es viuen en l'actualitat.

«No s'han creat nous problemes de seguretat, només han evolucionat des d'àrees com la seguretat industrial, les xarxes de distribució i la seguretat de la informació. Les amenaces pel que fa al robatori d'identitat segueixen estant vigents, si bé ara s'estenen també a la identificació d'un mateix entre dispositius », relata Chema Alonso, expert en seguretat informàtica i director general de la firma ElevenPaths, filial de Telefónica.

L'operadora espanyola ha presentat recentment un informe titulat «Abast, Escala i Risc sense Precedents» en què s'aborden alguns dels problemes derivats del «Internet de les Coses», conegut per les seves sigles en anglès Iot. Els experts creuen que els dispositius electrònics tenen recursos limitats, però no obstant això no hauria de posar-se en joc la seguretat. «Es tracta d'un repte pendent de resoldre. Per tant, és fonamental actuar des del primer instant, implementant dispositius en els quals la seguretat sigui molt important », assenyala l'estudi.

Anirà a més. Les previsions apunten que en cinc anys hi haurà més de 50.000 milions d'aparells connectats a internet. A curt termini, segons les dades de la firma d'anàlisi de mercat Gartner, aquest 2016 s'arribarà a més de 6.400 milions de dispositius. Indubtablement, el negoci que girarà al voltant del «Internet de les Coses» serà un caramel per a les empreses. Es creu que, a més, generarà 12.000 milions d'euros només a Europa d'aquí a 2020, el que brinda al seu torn una oportunitat per implantar nous sensors i tecnologies de gran consum a la llar.

Major complexitat

Amb aquest nou escenari, que cada vegada es va obrint camí gràcies als últims enginys tecnològics, l'aplicació de les normes vigents en Protecció de Dades i la creació de normes noves ha ensopegat amb un ritme frenètic d'innovació. «Les empreses necessiten salvaguardar la seva propietat intel·lectual a mesura que fabriquen i venen coses que ningú més pot fer. L'irònic és que per tal d'aprofitar els avantatges dels dispositius i serveis de IOT, el maquinari i programari han de ser oberts i interoperables. La seguretat en el dispositiu, l'aplicació i les capes de xarxa és fonamental. Però a mesura que s'incrementa el ritme d'aprovació, també ho fan la complexitat, la varietat d'implementació i l'oportunitat dels atacs maliciosos o errors involuntaris », denuncia l'estudi.

Cada vegada són més els casos en què hi ha atacs dirigits a aparells connectats. Els hi ha hagut a neveres intel·ligents, càmeres de vigilància. Recentment, es registrava la infracció de la seguretat en 1,4 milions d'Jeeps Chrysler que podien actualitzar mitjançant una transmissió aèria i controlar de forma remota per un pirata informàtic. Segons el parer dels experts, aquestes situacions «demostren els problemes potencials que existeixen a connectar dispositius Iot a les xarxes».

En l'informe Intel·ligència DDOS relatiu a l'últim trimestre de 2015, la firma de seguretat Kaspersky recull que els cibercriminals van llançar els seus atacs en seixanta-nou països, registrant l'atac que més temps ha durat (371 hores). «En un futur proper veurem un nou augment de la seva potència, així com l'aparició de xarxes de bots compostes per nous tipus de dispositius vulnerables», relaten fonts de l'empresa.

Recollida massiva de dades

«Considerem que l'ús de les noves tecnologies pot ser positiu, però això ha d'anar acompanyat, sobretot en aquests desenvolupaments que tenen un impacte massiu en la recollida de dades, perquè el ciutadà pugui saber quines dades està recollint d'ell i per a què finalitat », reconeix Mar Espanya, directora de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, en declaracions a ABC.

Aquest organisme, en aquest sentit, ha avançat que al llarg de l'any posarà en marxa un departament d'investigació que analitzarà les conseqüències d'aquests aparells electrònics. Per a això, treballarà conjuntament amb universitats i empreses del sector de la tecnologia per establir les bases d'una possible nova regulació. «El que una empresa des del minut un va a produir un servei o producte pot incorporar el tema de prevenció de dades serà una garantia de competitivitat i confiança per als propis clients.

Subscriviu-vos als nostres butlletins i rebreu les notícies sobre les nostres promocions.
Termes i Condicions